bolečine v očesu: vzroki, simptomi, diagnoza in zdravljenje

Skoraj vsakdo ima včasih bolečine v očesu ali boleče oči. Bolečine včasih postanejo boljše, vendar je lahko tudi znak nekaj resnejšega.

Utrujenost oči ali obremenitev oči je pogost in neprijeten pogoj. Simptomi vključujejo utrujenost, srbenje in goreče oči; Utrujenost oči je redko resen pogoj. Preudarni ukrepi na domu, delu in na prostem lahko pomagajo preprečiti ali zmanjšati utrujenost oči; Toda včasih utrujenost oči je znak osnovnega stanja, ki morda potrebuje zdravljenje. Če ostane eyefatigue kljub preprostim previdnostnim ukrepom, se posvetujte z zdravnikom. To je še posebej pomembno, če je utrujenost oči povezana z …

Nelagodje ali bolečino lahko povzroči problem v oko ali strukturah okoli njega, vključno z

Težave z očmi lahko vključujejo

Blephariti; Vnetje ali okužba vek, ki povzroča draženje ali bolečino

Conjunctiviti; (pogosto imenovana rožnata oko): Vnetje konjunktiva, ki jo povzročijo alergije ali okužbe (virusne ali bakterijske), krvne žile v konjunktivi postanejo zarezane in običajno bela površina izgleda rdeče. Drugi simptomi ponavadi vključujejo srbenje in izcedek.

Srčne obrabe: praska na roženici se imenuje abrazija. Lahko je zelo boleče. Roženica je ranljiva za poškodbe prstov, napačne podružnice ali teniške kroglice. Pri padcih antibiotikov in spremljanju vašega zdravnika se abrazije roženice ponavadi izboljšajo brez dodatnih težav.

Okužbe roženice (imenovan keratitis): vnetje ali okužba roženice, ki jo včasih povzročijo bakterijske ali virusne okužbe, so te okužbe pogosto povezane z nosenjem kontaktnih leč čez noč ali z nosilnimi lečami, ki niso bile pravilno očiščene in razkužene.

Tuja telesa: Nekaj ​​v očesu – košček umazanije, rastlinskih ostankov ali fragmenta kontaktne leče, so to ponavadi samo draži, solze ali vodo pa jih speremo. Če jih ne odstranijo, lahko tujki povzročijo abrazije roženice.

Glaucom; Pogoj oči, ki ponavadi nima zgodnjih simptomov. V primeru akutnega glavkoma zapiranja kota se pritisk znotraj očesa nenadoma narašča. Simptomi vključujejo hude očesne bolečine, slabost in bruhanje, glavobol in poslabšanje vida. Ti simptomi so nujni in potrebujejo takojšnje zdravljenje za preprečevanje slepote.