edemska bolezen

Edem je otekanje, ki ga povzroča presežna tekočina, ujeta v tkivu v telesu. Čeprav edem lahko vpliva na kateri koli del telesa, ga najpogosteje opazimo v rokah, rokah, nogah, gležnjah in nogah.

Edem je lahko posledica zdravil, nosečnosti ali osnovne bolezni – pogosto srčnega popuščanja, bolezni ledvic ali ciroze jeter.

Simptomi

Uporaba zdravila za odstranjevanje odvečne tekočine in zmanjšanje količine soli v hrani pogosto olajšuje edem. Kadar je edem znak za osnovno bolezen, mora bolezen sam ločevati.

Oteklost ali oteklina tkiva neposredno pod kožo; Raztegnjena ali sijoča ​​koža; Koža, ki zadrži zatič po pritisku nekaj sekund; Povečana velikost trebuha

Znaki in simptomi edema vključujejo

Naredite sestanek, da se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate po pritisku na oteklino, raztegnjeno ali sijočo kožo ali kožo, ki ohranja dimple. Takoj poiskati zdravniško pomoč

Ti simptomi so lahko znak pljučnega edema, ki zahteva takojšnje zdravljenje.

Zasoplost; Težave z dihanjem; Bolečina v prsnem košu

Če ste sedeli za daljše obdobje, na primer na dolgem poletu, in pri razvoju natezanja in bolečine v nogi, ki ne izgine, pokličite svojega zdravnika. Občutljiva bolečina in otekanje noge sta lahko znak krvnega strdka globoko v žilah (globoka venska tromboza ali DVT).

Sedenje ali bivanje v enem položaju predolgo; Jesti preveč slano hrano; Predmenstrualni znaki in simptomi; Nosečnost

Vzroki

Oteklina noge, gležnja in noge je lahko dovolj resna, da pustite vdolbino ali “jamo”, ko pritisnete na območje. To otekanje (edem) je posledica odvečne tekočine v vaših tkivih – pogosto zaradi kongestivnega srčnega popuščanja ali blokade v venski nogi.

Edem se pojavi, ko tanjše krvne žile v telesu (kapilarah) puščajo tekočino. Tekočina nastane v okoliških tkivih, kar vodi do otekline.

Lahko nastanejo blagi primeri edema

Edem je lahko stranski učinek nekaterih zdravil, vključno z

V nekaterih primerih pa je edem lahko znak bolj resnega zdravstvenega stanja. Bolezni in pogoji, ki lahko povzročijo edem, vključujejo

Dejavniki tveganja

Zaradi tekočine, ki jo potrebujejo plod in pljuča, telo noseče ženske ohrani več natrija in vode kot običajno, kar povečuje tveganje za edem.

Zdravila z visokim krvnim tlakom; Nesteroidna protivnetna zdravila; Steroidna zdravila; Estrogeni; Nekatera zdravila proti diabetesu, imenovana tiazolidindioni

Zapleti

Tveganje za edem se lahko poveča, če jemljete določena zdravila, tudi

Postopno srčno popuščanje. Ko ena ali oba spodnja komoro vašega srca izgubijo sposobnost črpanja krvi učinkovito – kot se zgodi v kongestivnem srčnem popuščanju – se lahko krv v vaših nogah, gležnju in nogah, povzroča edem. Srčno popuščanje lahko povzroči tudi otekanje v trebuhu. Včasih lahko povzroči kopičenje tekočine v pljučih (pljučni edem), kar lahko privede do pomanjkanja dihanja. Ciroza. Tekočina se lahko kopiči v trebušni votlini (ascites) in v nogah zaradi poškodbe jeter (ciroza); Bolezni ledvic. Kadar imate bolezen ledvic, lahko dodatna tekočina in natrij v obtoku povzročijo edem. Edem, ki je povezan z boleznijo ledvic, se običajno pojavi v nogah in okoli oči. Poškodbe ledvic. Poškodba majhnih, filtrirnih žil v ledvicah lahko povzroči nefrotični sindrom. Pri nefrotičnem sindromu lahko upadanje beljakovin (albumina) v krvi povzroči akumulacijo tekočine in edeme; Slabost ali poškodbe žil v nogah. Kronična venska insuficienca, v kateri so enosmerni ventili v nogah v osi oslabljeni ali poškodovani, omogoča krvno združevanje v nogah in povzroči otekanje. Nenaden nastop otekanja v eni nogi, ki ga spremlja bolečina v telesu, je lahko posledica strdkov v eni od nožnih ven. Hitro poiščite zdravniško pomoč. Neustrezni limfni sistem. Limfni sistem vašega telesa pomaga očistiti odvečno tekočino iz tkiv. Če je ta sistem poškodovan – na primer z operacijo raka – bezgavke in limfne posode, ki praznujejo območje, morda ne bodo pravilno delovale in se pojavijo edemi.

Če imate kronično bolezen, kot so srčno popuščanje, jetrna ali ledvična bolezen, se tudi poveča tveganje za edem. Surgery lahko včasih ovirajo limfni vozel, kar vodi v otekanje v roko ali nogo, običajno samo na eni strani.

Zdravila z visokim krvnim tlakom; Nesteroidna protivnetna zdravila; Steroidna zdravila; Estrogeni; Nekatera zdravila proti diabetesu, imenovana tiazolidindioni

Priprava na sestanek

Če se ne zdravi, lahko povzroči edem

Če niste že pod strokovnim nadzorom za trenutno zdravstveno stanje, boste verjetno začeli s svojim družinskim zdravnikom ali rednim zdravstvenim delavcem, da začnete ocenjevati, kaj bi lahko povzročilo vaše simptome.

Vse bolj boleče otekanje; Zahtevnost hoje; Togost; Raztegnjena koža, ki lahko postane srbeča in neprijetno; Povečano tveganje za okužbe na oteklih območjih; Brazgotine med plasti tkiva; Zmanjšanje krvnega obtoka; Zmanjšana elastičnost arterij, žil, sklepov in mišic; Povečano tveganje za razjede kože

Tukaj je nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pripraviti na sestanek in kaj pričakovati od svojega zdravnika.

Zavedajte se kakršnih koli omejitev pred imenovanjem. V času, ko opravite sestanek, se prepričajte, ali ste vnaprej želeli, da se pripravite na skupne diagnostične teste. Upoštevajte vse simptome, ki jih imate, čeprav se zdijo nepovezani z razlogom, zaradi katerega ste načrtovali imenovanje. Naredite seznam svojih ključnih zdravstvenih informacij, vključno z vsemi drugimi pogoji, za katere vas zdravijo, in imena vseh zdravil, vitaminov ali dodatkov, ki jih jemljete; Razmislite o vprašanjih, kako se posvetujte s svojim zdravnikom in jih zapišite. Pritrdite z notepaperjem in peresom, da se zberejo informacije, saj vaš zdravnik obravnava vaša vprašanja.

Za edem, nekatera osnovna vprašanja, ki jih morate vprašati svojega zdravnika, vključujejo

Vaš zdravnik ali zdravnik vam bo verjetno postavil več vprašanj. Če ste pripravljeni odgovoriti na njih, lahko za vas in vašega zdravnika rezervirate čas za pregled pomembnih točk.

Kateri so možni vzroki za moje simptome ?; Katere vrste testov potrebujem? Ali ti testi zahtevajo posebno pripravo ?; Ali je moje stanje začasno ?; Ali bom potreboval zdravljenje ?; Katere zdravljenje so na voljo ?; Imam druge zdravstvene težave, ali bo to zdravljenje vplivalo na njih? Ali imate brošure ali druge tiskovine, s katerimi lahko z mano vzamem domov? Katere spletne strani priporočate obisku?

Preizkusi in diagnosticiranje

Vprašanja, ki jih vaš zdravnik lahko zahteva, vključujejo

Katere simptome imate? Kako dolgo že imate te simptome? Ali se zdi, da so vaši simptomi prišli in odšli ali pa so vedno tam ?; Ali ste že imeli edem? Se vam zdi, da so vaši simptomi boljši? Ali obstaja manj oteklin po nočnem počitku v postelji ?; Se vam zdi, da so vaši simptomi slabši? Kakšne vrste hrane redno jedo ?; Ali omejite vnos soli in slanih živil ?; Ali pijete alkohol? Se vam zdi, da se običajno urinirate ?; Ali opazite, da je oteklina po celem telesu, ali se zdi, da je na samo enem področju, kot je roka ali noga ?; Ali se oteklina zmanjša, če približno eno uro dvignete nabreknjeni okončina nad nivo srca?

Če želite razumeti, kaj bi lahko povzročilo edem, bo zdravnik opravil fizični pregled in vam postavil vprašanja o vaši zdravstveni anamnezi. Ti podatki so pogosto dovolj, da ugotovijo vzrok vzroka vašega edema. V nekaterih primerih so lahko potrebni rentgenski pregledi, ultrazvočni pregledi, preiskave krvi ali analiza urina.

Blagni edem običajno izgine sam po sebi, še posebej, če pomagate stvari z dvigom prizadetega okna višje od srca.

Zdravljenje in zdravila

Tezji edem se lahko zdravi z zdravili, ki pomagajo telesu iztekati odvečno tekočino v obliki urina (diuretikov). Eden najpogostejših diuretikov je furosemid (Lasix).

Dolgoročno upravljanje se običajno osredotoča na zdravljenje osnovnega vzroka otekline. Če se pojavijo edemi kot posledica uporabe zdravila, vam bo zdravnik morda prilagodil vaš recept ali preveril, ali obstajajo alternativni zdravili, ki ne povzročajo edema.

Premikanje. Premikanje in uporaba mišic v delu telesa, ki ga je prizadel edem, lahko pomagajo črpanju presežne tekočine nazaj v vaše srce. Posvetujte se z zdravnikom o vajah, ki jih lahko storite, kar lahko zmanjša otekanje. Nadmorska višina. Oteženi del telesa držite nad nivojem srca večkrat na dan. V nekaterih primerih lahko pomagate pri dvigovanju prizadetega dela telesa med spanjem; Sporočilo. Prizadete prizadeto območje proti srcu z močnim, vendar ne bolečim pritiskom, lahko premaknete odvečno tekočino iz tega območja. Stiskanje. Če je eden od vaših udov prizadet edem, vam bo zdravnik morda priporočil, da nosite kompresijske nogavice, rokave ali rokavice. Ta oblačila obdržijo pritisk na vaše udele, da preprečijo, da bi se tekočina zbirala v tkivu; Zaščita. Zadevno območje naj bo čisto, vlažno in brez poškodb. Suha, razpokana koža je bolj nagnjena k ostružki, kosi in okužbi. Vedno nosite zaščito na nogah, če je to običajno nabrekanje. Zmanjšajte vnos soli. Upoštevajte predloge svojega zdravnika o omejevanju porabe soli. Sol lahko poveča zadrževanje tekočine in poslabša edem.

Življenjski slog in domača pravna sredstva

Naslednje lahko pomagajo zmanjšati edem in preprečiti, da bi se vrnili. Preden poskušate teh tehnik samozaposlitve, se pogovorite s svojim zdravnikom o tem, kateri so pravi za vas.

Več o Edemu

Kompresijske nogavice, imenovane tudi podporne nogavice, stisnejo noge, spodbujajo kroženje. Nogavica, ki vam bo pomagala, vam bo pomagal postaviti na nogavice.

Simptomi in zdravljenje

1

Več o Edemu

 1

)