elektrokonvulzivne terapije (ect) in neželeni učinki

Trendi depresije

Kadar zdravila ne olajšajo simptomov klinične depresije, obstajajo še druge možnosti za poskus. Na primer, tehnike stimulacije možganov, kot je elektrokonvulzivna terapija (ECT), se lahko uporabljajo za zdravljenje večje depresije, ki se ni odzvalo na standardne tretmaje.

Dva ali dvakratna para, poročena le nekaj let, se je veselila rojstva prvega otroka; Delo in dostava sta bila v redu, otroka pa se je rodila zdrava. Toda težave so se začele, ko je nova mama, preobremenjena z materinstvom, utrpela depresijo; “Mož je moral skrbeti za vse,” se spominja Joan R. Sherman, MFT, licenčni zakonec in družinski terapevt v Lancasteru, Pa., Ki je videl par pri svetovanju. Ko je bil na delovnem mestu, je skrbel, da je njegova žena tako depresivna …

Vagna živčna stimulacija (VNS) je drugo zdravljenje za depresijo, ki uporablja kirurško implantirano spodbujevalno napravo, ki električno stimulira živec, ki potuje po vratu v možgane. Živec se imenuje vagusni živec. Z ECT se električni tok na kratko uporablja skozi lasišče v možgane, ki povzroči napad.

Poleg tega alternativne terapije, kot sta joga in hipnoza, včasih delujejo za blago depresijo.

ECT je med najvarnejšimi in najučinkovitejšimi zdravljenji za depresijo. Z ECT se elektrode postavijo na pacientovo lasišče in fino nadzorovani električni tok, medtem ko je bolnik pod splošno anestezijo. Tok povzroča kratek napad v možganih. ECT je eden od najhitrejših načinov za lajšanje simptomov pri bolnikih s hudo depresijo ali samomorom. Prav tako je zelo učinkovit za bolnike, ki trpijo zaradi manije ali drugih duševnih bolezni.

ECT se običajno uporablja, kadar huda depresija ne reagira na druge oblike zdravljenja. Ali pa se lahko uporablja, kadar bolniki resno ogrožajo sebe ali druge in je preveč nevarno, da počaka, dokler zdravila ne začnejo učinkovati.

Čeprav je bil ECT uporabljen že od 1940-ih in 1950-ih, ga širša javnost še vedno ne razume. Številna tveganja in neželeni učinki so povezani z zlorabo opreme, napačnim upravljanjem ali neustrezno usposobljenim osebjem. Prav tako je napačno prepričanje, da se ECT uporablja kot “hitra rešitev” namesto dolgoročnega zdravljenja ali hospitalizacije. Prav tako ni prav, če verjamemo, da je bolnik boleče “šokiran” iz depresije. Neugodna poročila z novicami in medijska pokritost so prispevali k polemiki, ki obkroža to obravnavo.

nov elektronski naslov za diagnosticiranje, zdravljenje in življenje z motnjo prehranjevanja