emsam transdermalni

V kratkoročnih študijah so antidepresivi povečali tveganje samomorilnega razmišljanja in vedenja pri otrocih, mladostnikih in mlajših odraslih. Povečano tveganje za samomorilnost pri antidepresivih pri odraslih, starejših od 24 let, ni bilo povečano in trend zmanjševanja tveganja pri uporabi antidepresivov pri odraslih, starih 65 let ali več, ni bil. Spremljanje in opazovanje pacientov vseh starosti za klinično poslabšanje, samomorilnost ali nenavadne spremembe v obnašanju pri zdravljenju z antidepresivi ter svetovanje družinam in skrbnikom o potrebi po natančnem opazovanju in komuniciranju z zdravnikom. Uporaba selegilina je kontraindicirana pri bolnikih, mlajših od 12 let, zaradi povečanega tveganja hipertenzivne krize.

Uporablja se za Emsam

Terapevtski razred: antidepresiv

Farmakološki razred: zaviralec monoaminooksidaze, tip B

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale nobene koristi za uporabo kožnega obliža selegilina pri otrocih z depresijo. Študije so pokazale, da nekateri otroci, najstniki in mladi razmišljajo o samomoru ali poskusu samomora pri jemanju tega zdravila. Zaradi toksičnosti uporaba pri otrocih ni priporočljiva.

Selegilin kožni obliž se ne sme uporabljati pri otrocih, mlajših od 12 let.

Pred uporabo Emsam

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost kožnega obliža selegilina pri starejših.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb se običajno ne priporoča, vendar je v nekaterih primerih neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Uporabite to zdravilo natančno po navodilu zdravnika. Ne uporabljajte več popravkov ali jih uporabite pogosteje, kot vam je predpisal vaš zdravnik.

To zdravilo vsebuje zdravilo za zdravljenje. Previdno preberite in upoštevajte ta navodila. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Za uporabo obliža kože

Ne prenehajte uporabljati tega zdravila, ne da bi vas prosili svojega zdravnika. Če svojega zdravila še niste uporabljali več dni zaporedoma, ga ne začnite uporabljati, ne da bi se najprej pogovorili z zdravnikom.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili obleči ali zamenjati obliž, ga postavite čim prej. Če je skoraj čas, da dodate svoj naslednji obliž, počakajte do takrat, da uporabite nov obliž in preskočite tistega, ki ste ga zamudili. Ne uporabljajte dodatnih obližev, da bi nadomestili zamujeni odmerek.

Hranite obliže pri sobni temperaturi v zaprtem vsebniku, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe.

Hranite izven dosega otrok.

Pravilna uporaba Emsama

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš ali vaš otrok pri rednih obiskih, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno in da preveri neželene učinke.

Tega zdravila ne smete uporabljati, če vi ali vaš otrok jemljete karbamazepin (Tegretol®), druga zdravila za zdravljenje depresije (npr. Klomipramin, duloksetin, fluoksetin, imipramin, paroksetin, sertralin, venlafaksin, Celexa®, Cymbalta®, Effexor®, Lexapro®, Paxil®, Prozac®, Zoloft®), nekatera zdravila proti bolečinam (npr. Meperidin, metadon, pentazocin, propoksifen, tramadol, Darvon®, Demerol®, Dolophine®, Ultram®) ali zdravila proti kašlju (npr. Dekstrometorfan, Benylin®). Tega zdravila ne uporabljajte, če jemljete tudi selegilinske kapsule ali tablete.

Seligenin kožni obliž lahko povzroči, da se nekateri ljudje razburjajo, razdražijo ali prikažejo druge nenormalne obnašanja. Prav tako lahko povzroči, da imajo nekateri ljudje samomorilne misli in težnje ali da postanejo bolj depresivni. Če vi, vaš otrok ali vaš negovalec obvestite o teh neželenih učinkih, takoj obvestite svojega zdravnika ali otrokovega zdravnika.

Ko se obliž selegilina uporablja pri majhnih odmerkih, ni omejitev na hrano ali pijačo, ki jo jeste ali pijete. Vendar obstaja možnost, da se lahko pojavijo nevarne reakcije, kot je nenaden visok krvni tlak, če se z nekaterimi živili ali pijačami uporabljajo višji odmerki. Ta živila ali pijače vključujejo živila, ki imajo visoko vsebnost tiramina (najpogostejša v živilih, ki so stara ali fermentirana, da povečajo okus), kot so siri, fava ali široki fižol, kvasovke ali mesni ekstrakti, prekajeno ali piklirano meso, perutnina, ali ribe, fermentirane klobase (bologna, feferoni, salame, poletne klobase) ali drugo fermentirano meso, kislo zelje, kakršno koli pokvarjeno ali nepravilno shranjeno meso, perutnino, ribe ali živalsko jetra ali kakršno koli prezrelo sadje. Te lahko vključujejo tudi alkoholne pijače ali alkohol ali alkoholno pivo ali vino z manjšim deležem alkohola. Tudi hrana ali pijača lahko vsaj 2 tedna po prenehanju uporabe tega zdravila še naprej reagira s transdermalnim selegilinom. Če ne boste prejeli seznam teh živil in pijač, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Selegilin lahko povzroči bolezen, imenovano serotoninski sindrom, kadar se uporablja skupaj z nekaterimi inhibitorji MAO (npr. Fenelzin, rasagilin, tranilcipromin) in zdravila za zdravljenje depresije (npr. Amitriptilin, doksepin, fluoksetin, fluvoksamin, nortriptilin, paroksetin, sertralin, Elavil®, Luvox ®, Pamelor®, Paxil®, Prozac®, Zoloft®). Simptomi serotoninskega sindroma so: tesnoba, nemir, hiter srčni utrip, zvišana telesna temperatura, znojenje, mišični krči, trzanje, slabost, bruhanje, driska, videnje ali slišanje stvari, ki jih ni.

Če ste vi ali vaš otrok uporabljate to zdravilo, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali bolnišnično nujno sobo, če se pojavi hudo glavobol, trden vrat, bolečine v prsih, hiter srčni utrip ali slabost in bruhanje. To so lahko simptomi resnega neželenega učinka, ki bi moral biti zdravnik pozoren.

Previdnostni ukrepi pri uporabi zdravila Emsam

Ne izpostavljajte uporabljenemu obližu kože za direktno segrevanje, kot so grelne blazinice, električne odeje, toplotne svetilke, savna, vroče kadi, ogrevane vodne postelje in podaljšana neposredna sončna svetloba.

Preden imate kakršen koli kirurški poseg, povejte zdravniku, ki je odgovoren, da vi ali vaš otrok uporabljate to zdravilo. Uporaba selegilina skupaj z zdravili, ki se včasih uporabljajo med operacijo, lahko poveča učinke teh zdravil.

Lahko se zgodi omotičnost, omotičnost ali omedlevica, še posebej, če vstanete iz položaja lezja ali sedenja. Pridobivanje počasi lahko pomaga. Če se težava nadaljuje ali poslabša, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje prehrambene tablete z recepti ali brez recepta, zdravila za zdravljenje telesne mase, zdravila za mraz (npr. Efedrin, fenylefrin, fenilpropanolamin, pseudoefedrin, Neo-Synephrine®, Novafed®, Sudafed®), katerokoli zeliščno ali prehransko dopolnilo, ki vsebuje tiramina ali zdravil, imenovanih amfetamini (imenovani tudi stimulanti ali “zgornji del”).

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Emsam neželeni učinki

Emsam (selegilin)

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

WADA razred WADA protidopinška klasifikacija

Velika depresivna motnja trazodon, sertralin, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac, Wellbutrin, fluoksetin, escitalopram, bupropion, venlafaksin, Abilify

Depresija Xanax, trazodon, citalopram, sertralin, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac, Wellbutrin, Celexa, alprazolam, amitriptilin