entekavir

Po prekinitvi zdravljenja proti hepatitisu B, vključno s entekavirjem, so poročali o hudih akutnih poslabšanjih hepatitisa B. Bolnike, ki prenehajo z zdravljenjem in ponovno uvedejo zdravljenje proti hepatitisu B, je treba skrbno nadzirati vsaj nekaj mesecev. Entecavir se pri bolnikih, sočasno okuženih z virusom HIV / HBV, ne priporoča z zelo aktivnim protiretrovirusnim zdravljenjem, ker obstaja možnost za razvoj odpornosti na zaviralce nukleozidnih zaviralcev reverzne transkriptaze virusa HIV. Pri uporabi nukleozidnih analognih inhibitorjev so poročali o laktacidozi in hudi hepatomegaliji s steatozo, vključno s smrtnimi primeri.

Uporabe Za entekavir

Terapevtski razred: Protivirusni

Kemijski razred: analogni gvanozinski nukleozid

entekavir je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za entekavir je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na entekavir ali katerokoli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustreznih študij o starostnem odnosu na učinke entekavirja pri otrocih, mlajših od 2 let, niso izvedli. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost entekavirja pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo bolezen ledvic, povezanih s starostjo, kar lahko zahteva prilagoditev odmerka pri bolnikih, ki prejemajo entekavir.

Pred uporabo entekavirja

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Obvestite svojega zdravnika, če jemljete katero koli drugo zdravilo na recept ali brez recepta (brez recepta).

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo entekavirja. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Vzemite entekavir natančno po navodilu zdravnika. Ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. Če je vaša dobava entekavirja nizka, se pred tem posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Ne dovolite, da bi zmanjkalo entekavirja. Prav tako ne prenehajte jemati entekavirja brez predhodnega preverjanja s svojim zdravnikom.

Pred začetkom zdravljenja z entekavirjem natančno preberite in natančno preberite navodilo za uporabo bolnika in vsakič, ko ga napolnite. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vzemite entekavir na prazen želodec (vsaj 2 uri po obroku in 2 uri pred naslednjim obrokom).

Ustno tekočino pravilno izmerite z označeno žličko, ki je priložena pakiranju. Po vsaki uporabi sperite žlico za doziranje z vodo.

Odmerek entekavirja bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke entekavirja. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če zamudite odmerek entekavirja, ga vzemite takoj, ko je mogoče. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preveri svoj napredek ali vaš otrok pri rednih obiskih. To bo omogočilo zdravniku, da ugotovi, ali zdravilo deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Pomembno je, da svojemu zdravniku povejte, če zanosite. Zdravnik vam bo morda želel, da se pridruži registru nosečnosti pri bolnikih, ki jemljejo entekavir.

Če imate ali okužite okužbo s HIV (virusom humane imunske pomanjkljivosti), se posvetujte z zdravnikom. Če jemljete entekavir za zdravljenje kroničnega hepatitisa B in pri istem času ne jemljete zdravil za vaš vir HIV, je morda manj možnosti za zdravljenje okužbe s HIV v prihodnosti. Pred začetkom jemanja entekavirja in kadarkoli po tem, ko obstaja možnost, da ste bili izpostavljeni HIV, vam bo zdravnik morda potreboval preskus HIV. entekavir ne bo pomagal okužbi z virusom HIV.

Ustrezna uporaba entekavirja

Dve redki, vendar resni reakciji na entekavir sta laktacidoza (preveč kisline v krvi) in toksičnost jeter, kar vključuje povečano jetra. Te so pogostejše, če ste ženski, zelo prekomerno telesno težo (debelega) ali že dolgo uporabljate zdravila proti virusu HIV. Takoj pokličite svojega zdravnika, če se vi ali vaš otrok počutite utrujeni, šibki, omotični ali mučeni, če bruhate ali imate želodčne bolečine, temen urin, svetle barve, nenavadne bolečine v mišicah, težave z dihanjem ali če imate kožo ali oči rumeno.

Bolezen jeter se lahko poslabša, če se zdravljenje z entekavirjem prekine. Ne prenehajte jemati entekavirja, razen če vam zdravnik pove, da se ustavite.

Ni dokazano, da bi zdravljenje z entekavirjem zmanjšalo možnost okužbe z virusom hepatitisa B drugim ljudem s spolnim stikom ali kontaminacijo krvi.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Med uporabo entekavirja

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Hepatitis B Viread, lamivudin, tenofovir, Epivir, Baraclude, Pegasys, interferon alfa-2b, PegIntron, adefovir, peginterferon alfa-2a, Intron A, telbivudin, Hepsera, Tyzeka, Epivir-HBV

neželeni učinki entekavirja

entekavir