ephedra (ephedra spp.), ma huang interakcije

Natural Standard® pacientova monografija, Copyright © 2016 (). Vse pravice pridržane. Komercialna distribucija je prepovedana. Ta monografija je namenjena zgolj informativnim namenom in se ne sme razlagati kot poseben zdravniški nasvet. Pred odločanjem o terapijah in / ali zdravstvenih pogojih se morate posvetovati s kvalificiranim ponudnikom zdravstvenih storitev.

Leta 2003 je prišlo do smrti ameriškega glavnega liga za baseball, ki naj bi bil povezan z ephedra. Ameriška agencija za prehrano in zdravila (FDA) je zbrala več kot 800 poročil o resni toksičnosti, vključno z več kot 22 smrtnimi žrtvami. 6. februarja 2004 je FDA izdalo pravilo, ki prepoveduje prodajo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo efedrin alkaloide (ephedra). To pravilo je bilo izdano, ker dodatki z ephedra predstavljajo resno tveganje za nastanek bolezni ali poškodbe.

Leta 2005 je bilo to pravilo v Utahu, vendar štiri mesece kasneje. Ephedra je trenutno prepovedana po vsej ZDA. Še vedno ni jasno, ali se bo ephedra ponovno pojavila na trgu kljub resnim varnostnim tveganjem, vključno s srčnimi dogodki ali smrtjo.

Ključ do ocen

Izguba teže

Ephedra sinica, vrsta ephedre (ma huang), vsebuje efedrin in psevdoefedrin. Ugotovljeno je bilo, da je Ephedra stimulirala živčni sistem, povečala pretok zraka v pljuča in zožila krvne žile. Zdi se, da v kombinaciji s kofeinom povzroča izgubo teže. Vendar so bili učinki ephedre ali monoterapije z efedrinom mešani. Ephedrine je bil široko raziskan za astmo in nizek krvni tlak. Kljub temu pa primanjkuje kakovostnih raziskav komercialnih dodatkov z ephedra.

Glavne varnostne težave so povezane z uporabo ephedre ali efedrina, vključno z visokim krvnim tlakom, povečanim srčnim utripom, vzbujanjem živčnega sistema, nepravilnim srčnim utripom, srčnim infarktom in možgansko kapjo.

Spodnji odmerki temeljijo na znanstvenih raziskavah, publikacijah, tradicionalni uporabi ali strokovnem mnenju. Mnoge zelišča in dodatki niso temeljito preizkušeni, varnost in učinkovitost pa se ne morejo dokazati. Znamke so lahko izdelane drugače, s spremenljivimi sestavinami, tudi znotraj iste blagovne znamke. Spodnji odmerki morda ne veljajo za vse izdelke. Pred začetkom zdravljenja si morate prebrati oznake na izdelku in o odmerkih razpravljati s kvalificiranim zdravstvenim delavcem.

Opomba: Združene vlade ZDA so prepovedale prodajo ephedre od leta 2004. Ephedra lahko povzroči resne neželene učinke pri vseh odmerkih, zlasti kadar se uporablja z drugimi zdravili, kot je kofein. Zaradi resnih varnostnih razlogov ephedra ni mogoče predlagati v nobenem odmerku.

Tradicionalno so zeliščarji predlagali širok razpon odmerkov (8-100 miligramov trikrat dnevno). Pred tem so zdravila brez recepta, ki vsebujejo ephedra, svetovala, da jemljejo 12,5-25 miligramov ephedra za usta vsake štiri do šest ur in ne presegajo 150 miligramov v 24 urah.

Alergični nazalni simptomi (uporablja se kot pranje na nosu)

Pri alergijskih nosnih simptomov je bila uporabljena 1-odstotna ephedrin-fiziološka tekočina, ki je bila vsaka 48 ur vsaka štiri tedne.

Astma

Za izboljšanje atletske učinkovitosti smo za ušesa po 90 mg pred vadbo enkrat tedensko štiri tedne vzeli 1 miligram efedrina na kilogram telesne mase.

Izboljšanje atletske učinkovitosti

Pri nizkem krvnem tlaku je bilo v veno ali mišico injicirano 5-45 miligramov efedrina.

Nizek krvni tlak

Okužbe dihal

Spolno vznemirjenje

Za spolno vzburjenje je bilo pred izpostavljanjem erotičnim dražljajem ujeto 50 miligramov efedrin sulfata.

Uporablja se na podlagi tradicije ali teorije

Za zmanjšanje telesne mase so za osem tednov vzeli 2 g ekstrakta efedra, trikrat na dan, 20 do 50 miligramov efedrina, trikrat na dan 2-3 mesece.

Ephedrine pri otrocih ni priporočljivo zaradi tveganja toksičnosti in smrti.

Pri astmi je 24 do 25 miligramov efedrina ali 0,65-2,1 miligrama efedrina na kilogram jemala peroralna zdravila vsakih 6-8 ur v obdobju 1-8 tednov.

Te uporabe so testirali pri ljudeh ali živalih. Varnost in učinkovitost nista bili vedno dokazani. Nekateri od teh pogojev so potencialno resni in jih mora oceniti usposobljen zdravstveni delavec.

Utemeljitev ocene

Spodnje uporabe temeljijo na tradiciji ali znanstvenih teorijah. Pogosto niso bili temeljito preizkušeni pri ljudeh, varnost in učinkovitost pa nista vedno dokazali. Nekateri od teh pogojev so potencialno resni in jih mora oceniti usposobljen zdravstveni delavec.

Ephedra lahko zviša krvni tlak. Pri ljudeh, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na krvni tlak, je potrebna previdnost.

Ephedra lahko zmanjša raven sladkorja v krvi, čeprav kombinacije ephedra-kofeina lahko zvišajo raven sladkorja v krvi. Pri uporabi zdravil, ki lahko spremenijo sladkor v krvi, je potrebna previdnost. Bolnike, ki jemljejo droge za sladkorno bolezen peroralno ali insulinsko, mora skrbno spremljati usposobljeni zdravstveni delavec. Morda bodo potrebne prilagoditve zdravil.

Ephedra lahko moti način, kako telo predeluje določena zdravila, ki uporabljajo encimski sistem “citokrom P450” v jetrih. Posledično se lahko koncentracije teh zdravil v krvi spremenijo in lahko povzročijo spremenjene učinke ali potencialno resne neželene učinke. Ljudje, ki uporabljajo katerokoli zdravilo, morajo preveriti embalažo in se pogovoriti s kvalificiranim zdravstvenim delavcem, vključno s farmacevtom, o morebitnih interakcijah.

Ephedra lahko medsebojno sodeluje tudi s kislinskimi sredstvi, sredstvi, ki jih odstranjujejo ledvice, sredstvom, ki vplivajo na imunski sistem, dejavniki, ki vplivajo na želodec ali črevesje, sredstva, ki spreminjajo srčni utrip, sredstva, ki povzročajo razgradnjo mišic, sredstva, ki znižujejo prag zasega, anestetiki, antiadrenergični zdravili (zaviralci alfa), antiadrogeni, sredstva proti dermatitisu, antidepresivi (zaviralci monoaminooksidaze, triciklični antidepresivi, selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina), antigutna sredstva, protivnetna sredstva, aspirin, srčne glikozide , sredstva za holesterol, stimulansi centralnega živčnega sistema, diuretiki (povečan tok urina), derivati ​​ergotov, hormonska zdravila, metilksantini (teofilin, kofein), oksitociki, fenotiazini, fenilpropranolamin, steroidi, ščitnični hormoni in sredstva za zmanjšanje telesne mase.

Ephedra lahko zviša krvni tlak. Previdnost je potrebna pri ljudeh, ki jemljejo zelišča ali dodatke, ki vplivajo na krvni tlak.

Ephedra lahko zmanjša raven sladkorja v krvi, čeprav kombinacije ephedra-kofeina lahko zvišajo raven sladkorja v krvi. Pri uporabi zelišč in dodatkov, ki lahko spremenijo sladkor v krvi, je priporočljiva previdnost. Raven glukoze v krvi lahko zahteva spremljanje in odmerke morda potrebujejo prilagoditev.

Ephedra lahko vpliva na način, kako telo predeluje določena zelišča ali dodatke z uporabo encimskega sistema “citokrom P450” v jetrih. Posledično se lahko v krvi spremenijo ravni drugih zelišč ali dodatkov. Prav tako lahko spremeni učinke, ki jih imajo druga zelišča ali dodatki na sistem P450.

Ephedra lahko tudi interakcijo z anestetiki, antiadrenergičnimi zelišči in dodatki (zaviralci alfa), antiadrogeni, zeliščnimi zdravili in dodatki, antidepresivna zelišča in dodatki (zaviralci monoaminooksidaze, selektivni zaviralci prevzema serotonina), antigutna zelišča in dodatki, protivnetna zelišča in dodatki, stimulatorji apetita, zelišča in dodatki, ki vsebujejo kofein, srčne glikozide, zelišča in dodatke holesterola, stimulante centralnega živčnega sistema, diuretike (povečanje urina), zelišča in dodatki, ki jih odstranijo ledvice, zelišča in dodatki, ki vplivajo na imunski sistem, zelišča in dodatke ki vplivajo na želodec ali črevesje, zelišča in dodatke, ki spreminjajo srčni utrip, zelišča in dodatke, ki povzročajo razgradnjo mišic, zelišč in dodatke, ki spreminjajo pH urina, zelišč in dodatkov, ki znižujejo prag zasega, zelišča in dodatke, strupene za jetra, hormonska zelišča in dodatki, kalij, steroidi, stimulativna zelišča in dodatki sadja in zelišč in dodatkov.

Te informacije o bolniku temeljijo na monografiji strokovne ravni, ki so jo pregledali strokovnjaki Sodobnega raziskovalnega sodelovanja ().

Monografska metodologija

6-hidroksikinurenska kislina, amp II, amsanija, brigham čaj, budšur, cao ma huang (kitajski), katina, chewa, kitajski efedra, kitajska sojina jelka, D-pseudoefedrin, puščavska zeliščna čebula, puščavski čaj, dekstro rotatorji, Ephedra altissima, Ephedra americana, Ephedra anti-sifilitika, Ephedra distachya, Ephedra equisetina, Ephedra fasciculata, Ephedra geradiana, Ephedra helvetica, Ephedra intermedia, Ephedra major, Ephedra nevadensis, Ephedra shennungiana, Ephedra sinica, Ephedra trifurca, Ephedra viridis, Ephedra vulgaris, Ephedraceae ), ephedra herba, ephedrae herba, efedrin, alkaloidi ephedraina, epitonin, evropska ephedra, Gnetales, herba ephedrae, zeliščni ekstazi, horsetail, hum, huma, indijski sojin jelen, vmesna ephedra, izoefedrin, efedrin, levo-rotacijski efedrin, mahoàng, máhuáng, mahuuanggen, Mao (kitajski), mao-kon, metylefedrin, metilpseudoefedrin, mehiški čaj, môc tac ma hoàng, mongolski ephedra, mormonski čaj, mu-tsei-ma-huang, muzej mu huang, na turalni ekstazi, norephedrin, norpseudoefedrin, fenilpropanolamin, phok, popotillo, pseudo-efedrin, psevdoefehrin, kinolin, san-ma-huang, morski grozd, grmičevje, soma, pes tuê ma hoàng, čajni čaj, sinefrin, tanin, aa hoàng, tsao-ma-huang, tutgantha, rumeni adstringent, rumeni konj, zhong ma huang.

Izberite kombinirane izdelke: Acceleration®, AllerClear®, AllerPlus®, Andro Heat®, Better BodyEnergy for Life®, Bio Trim®, Biovital Plus®, Vulf®, Bofu-tsusho-san, Bofutsushosan, Formula® Breathe-Aid , Breath Easy®, Cordephrine XC®, Diet Fuel®, Dymetadrine Xtrem®, EPH-833®, Ephedra 1000®, Ephedra Plus®, Guarana-Gotu Kola Virtue®, Herba Fuel®, Herbalife-Expectorant Capsules®, Herbalife-Thermojetics Original Green®, Hydroxycut®, Letigen®, Mahuang zhisou, Metabolife® 356®, Metabolift®, Metaboloss®, MetaboTRIM®, Naturafed®, Naturally Ripped®, Naturatussin 1®, Nettle-Reishi Virtue®, Power Thin®, ProLab Stoked® , Pro-Ripped Ephedra®, Respa-Herb®, Formula za podporo dihal, Ripped Fuel®, Ripped Fuel Extreme®, Shegan mahuang, Shoseiryuto (TJ-19), SinuCheck®, SinuClear®, SnoreStop®, Super Stinger®, Thermadrene ®, Thermic Blast®, Thermicore®, Thermo Cuts®, ThermoDiet®, Thermogen®, TrimSpa®, Ultra Diet Pep®, Virgin E arth®, Xenadrine®, Xenadrine® RFA, Xenadrine® RFA-1, Yellow Jacket®.

Opomba: Obstaja približno 40 vrst ephedre.

Ameriška uprava za hrano in zdravila ne ureja strogo zelišč in dodatkov. Ni zagotovila moči, čistosti ali varnosti izdelkov, učinki pa se lahko razlikujejo. Vedno morate prebrati oznake izdelkov. Če imate zdravstveno stanje ali jemljete druga zdravila, zelišča ali dodatke, se pred začetkom novega zdravljenja pogovorite s kvalificiranim zdravstvenim delavcem. Če imate neželene učinke, se takoj posvetujte s ponudnikom zdravstvenih storitev.

Izogibajte se ljudem z znano alergijo ali občutljivostjo na ephedra, efedrin ali psevdoefedrin (Sudafed®). Znaki alergije lahko vključujejo izpuščaj, srbenje ali rdeča koža.

Ameriška agencija za prehrano in zdravila (FDA) je zbrala več kot 800 poročil o resni toksičnosti, vključno z več kot 22 smrtnimi žrtvami. Združene vlade ZDA so prepovedale prodajo ephedre v Združenih državah od leta 2004.

Ephedra lahko vpliva na ravni sladkorja v krvi. Pri uporabi zdravil, ki lahko vplivajo tudi na krvni sladkor, je potrebna previdnost. Osebe, ki jemljejo droge za sladkorno bolezen peroralno ali insulinsko, mora skrbno spremljati usposobljen zdravstveni delavec, vključno s farmacevtom. Morda bodo potrebne prilagoditve zdravil.

Ephedra lahko povzroči visok krvni tlak. Pri ljudeh, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na krvni tlak, je potrebna previdnost.

Uporabite previdno pri ljudeh, občutljivih na stimulante ali v kombinaciji z drugimi znanimi stimulacijskimi sredstvi (npr. Kavo).

Uporabite previdno pri ljudeh z ledvicami, ščitnico, jetri ali peptično razjedo.

Uporabite previdno pri ljudeh s srčnimi boleznimi, kot so strukturne bolezni srca, nepravilni srčni ritmi, zamašene arterije, visok krvni tlak, možganska kap ali pri tistih, ki jemljejo sredstva za srce.

Uporabite previdno pri ljudeh z glavkomom, težavami z želodcem ali črevesjem ali z motnjami krčev.

Uporabite previdno pri ljudeh z depresijo, anksioznimi motnjami, anoreksijo / bulimijo, anamnezo samomorilnega mišljenja ali predhodno uporabo anti-depresivnih zaviralcev monoaminooksidaze (MAOI).

Uporabite previdno pri ljudeh, ki imajo težave pri uriniranju ali povečani prostati.

Izogibajte se uporabi med večjimi zdravniškimi postopki (kot je operacija), saj lahko ephedra zmanjša učinkovitost anestetikov. Prekinite uporabo vsaj en teden pred večjimi operacijami ali drugimi postopki.

Izogibajte se uporabi odmerkov, ki so višji od predlaganih ali dolgotrajno (več kot sedem dni) zaradi tveganja za toksičnost.

Izogibajte se uporabi pri otrocih zaradi tveganja toksičnosti in smrti.

Izogibajte se uporabi med nosečnostjo ali dojenjem, ker lahko ephedra prehaja v materino mleko.

Izogibajte se ljudem z znano alergijo ali občutljivostjo na ephedra ali njene dele.

Neželeni učinki ephedre lahko vključujejo neudobje v trebuhu, vznemirjenost, tesnobnost, slepoto (prehodno), krvne strdke, krvavo drisko, možgansko bolezen, težave z dihanjem, spremembe jetrnih encimov, tesnost prsnega koša, zamašene arterije, zmedenost, zaprtje, poškodbe srca, poškodbe srčne mišice, smrti, delirija, depresije, driske, omotice, suhih ust, dolgotrajne glave, euforije, pretiranega refleksa, vzburjenja, omedlevanja, izgorevanja pljuč, halucinacije, glavobola, izgube sluha, srčnega napada , težave s srcem, zgaga, nezmožnost uriniranja, povečan ščitnični hormon, povečano uriniranje, vnetje srca, nespečnost, nepravilen srčni ritem, razdražljivost, poškodbe jeter, vnetje jeter, izguba apetita, izguba zavesti, nizko raven kalija v krvi , odpoved ledvic, ledvični kamni, manija, bolečine v mišicah, razpad mišic, slabost, obsesivno-kompulzivna motnja (OCD), odpoved organa, preveč aktivni refleksi, boleče uriniranje, Parkin simptomi podobne sinu, psihoza, hiter srčni utrip, nemir, sitosti, zaseci, zasoplost, vnetje kože, mravljinčenje kože, krči v krvi, bolečine v trebuhu, možgansko kap, samomorilne misli, utrujenost, tremor, bruhanje, oslabljeno in razširjeno srce , šibkost in hujšanje.

Izogibajte se nosečnicam in doječim ženskam. Ephedra lahko povzroči kontrakcije mater ali težave pri dojenčkih, kot so jok, povečan srčni utrip, razdražljivost in težave s spanjem.

Chen WL, Tsai TH, Yang CC, et al. Učinki efedre na avtonomno živčno modulacijo pri zdravih mladih odraslih. J.Ethnopharmacol. 8-9-2010,130 (3): 563-568.; Chen ZX in Hu GH. [Učinek modificirane shekane mahuang decoction na citokine pri otrocih s kašljem in variantno astmo]. Zhongguo Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi. 2010,30 (2): 208-210.; Choi JH, Chung MJ in Oh DH. Razvrščanje Sasangovih tipov ustavnih teles z uporabo imunostimulatornih dejavnosti konstitutivnih rastlinskih ekstraktov v človeških primarnih imunskih celicah. J.Med.Food 2012,15 (9): 824-834., Cohen PA in Ernst E. Varnost zeliščnih dodatkov: vodnik za kardiologe. Cardiovasc.Ther. 2010,28 (4): 246-253., Flanagan CM, Kaesberg JL, Mitchell ES, et al. Anevrizma koronarne arterije in tromboze po kronični uporabi ephedre. Int.J. Kardiol. 2-18-2010, 139 (1): e11-e13., Hallas J, Bjerrum L, Stovring H, et al. Uporaba predpisane kombinacije efedrina / kofeina in tveganje za resne kardiovaskularne dogodke: študija primerov križanja, ki temelji na registracijah. Am.J.Epidemiol. 10-15-2008.168 (8): 966-973.; Hasani-Ranjbar S, Nayebi N, Larijani B, et al. Sistematičen pregled učinkovitosti in varnosti zdravil rastlinskega izvora, ki se uporabljajo pri zdravljenju debelosti. Svet J.Gastroenterol. 7-7-2009, 15 (25): 3073-3085.; Jing H, Luo L, Li H, et al. Ephedrine nadzira srčne ritme z aktiviranjem tokov srca I (ks). J.Cardiovasc.Pharmacol. 2010,55 (2): 145-152. Kim HJ, Park JM, Kim JA, et al. Učinek zeliščne Ephedra sinice in Evodia rutaecarpa na sestavo telesa in stopnjo presnove metabolizma: randomizirano, dvojno slepo klinično preskušanje v korejskih ženskah pred menopavzo. J.Acupunct.Meridian.Stud. 2008,1 (2): 128-138., Martinez-Quintana E, Rodriguez-Gonzalez F, in Cuba-Herrera J. [Nekrozija miokarda in huda bivendikularna disfunkcija v kontekstu zlorabe kronične ephedrine]. Adicciones. 2010,22 (1): 25-28., Palamar J. Kako ephedrine pobegnila ureditev v Združenih državah: zgodovinski pregled zlorabe in s tem povezane politike. Zdravstvena politika 2011,99 (1): 1-9.; Retamero C, Rivera T, in Murphy K. Psihoza, ki jo povzroča prehrana, brez “ephedra”. Psihosomatika 2011,52 (6): 579-582. Singh A, Rajeev AG in Dohrmann ML. Kardiomiopatija, povezana s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo ephedra. Congest.Heart Fail. 2008,14 (2): 89-90. Thomas JE, Munir JA, McIntyre PZ, et al. STEMI pri 24-letnem moškem po uporabi prehranskega dodatka, ki vsebuje sinefrin: poročilo o primeru in pregled literature. Tex.Heart Inst.J. 2009, 36 (6): 586-590, Vigano M, Lampertico P in Colombo M. Akutni hepatitis po prevzemu zeliščnega zdravila. Eur.J.Gastroenterol.Hepatol. 2008,20 (4): 364-365.

To dokazano monografijo je pripravil The Natural Standard Research Collaboration