ertapenem injekcija

Terapevtski razred: Antibiotik

Uporablja se za ertapenem

Farmakološki razred: beta-laktam

Kemijski razred: karbapenem

Zdravilo ertapenem je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za ertapenem je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergijsko reakcijo na ertapenem ali katerokoli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, ki so bile doslej izvedene, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost ertapenema pri dojenčkih in otrocih, starih od 3 do 17 let. Uporaba pri dojenčkih mlajših od 3 mesecev ni priporočljiva.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale težav s specifično geriatrijo, ki bi omejevale uporabnost ertapenema pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo težave z ledvicami, povezane s starostjo, kar lahko zahteva previdnost ali prilagoditev odmerka pri bolnikih, ki prejemajo ertapenem.

Pred uporabo zdravila ertapenem

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete ertapenem, je posebno pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba ertapenema s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba ertapenema s katerokoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo ertapenema. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Zdravilo ertapenem naj se uporablja za celoten čas zdravljenja, čeprav se počutite bolje po prvih nekaj odmerkih. Vaša okužba se morda ne bo počistila, če prenehate uporabljati zdravilo prezgodaj. Preskoči doze ali ne dokončati celotnega poteka zdravljenja lahko zmanjša uporabnost ertapenema. Prav tako lahko poveča verjetnost, da bodo bakterije, ki povzročajo okužbo, razvile odpornost. Če se to zgodi, ertapenem in druga zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje okužb, v prihodnosti ne bodo delovala. Tudi ertapenem deluje najbolje, če je v krvi ali urinu konstantna količina. Da bi znesek ohranil konstantno, ga je treba navesti v rednem urniku.

Zdravilo ertapenem se daje kot injekcija v mišico ali skozi iglo, nameščeno v veno. Zdravilo Ertapenem se lahko občasno daje bolnikom, ki jim ni treba biti v bolnišnici. Če uporabljate ertapenem doma, vam bo zdravnik naučil, kako pripraviti in injicirati zdravilo. Prepričajte se, da natančno razumete, kako je zdravilo pripravljeno in injicirano.

Ertapenema ne smemo mešati z drugimi zdravili ali z razredčili, ki vsebujejo dekstrozo.

Odmerek ertapenema se pri različnih bolnikih razlikuje. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke ertapenema. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek ertapenema, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Neodprte viale ertapenema shranjujte pri sobni temperaturi, stran od toplote in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Shranjujte zdravilo, ki ste ga mešali pri sobni temperaturi in jo uporabite v 6 urah. To mešanico lahko shranite tudi 24 ur v hladilniku in jo uporabite v 4 urah po odstranitvi iz hladilnika. Izločite vsa mešana zdravila, ki v tem času niso bila uporabljena. Ne zamrzujte raztopine.

Vrzite iskane igle v trdo, zaprto posodo, da igle ne morejo skozniti. Ta posod hranite stran od otrok in hišnih ljubljenčkov.

Ustrezna uporaba ertapenema

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali ertapenem deluje pravilno in da preveri neželene učinke.

Nekateri bolniki lahko med jemanjem ertapenema razvijejo tremor ali epileptične napade. Če že imate epileptične napade in ste jemali antikonvulzente (npr. Valproinska kislina, Depakene®), jih morate še naprej vzeti, razen če vam drugače ne posreduje zdravnik.

Pri nekaterih bolnikih lahko ertapenem povzroči drisko.

Če se vaši simptomi ne izboljšajo v nekaj dneh ali če postanejo slabši, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom.

ertapenem lahko povzroči resno vrsto alergijske reakcije, imenovane anafilaksa. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Nehajte jemati ertapenem in takoj pokličite svojega zdravnika, če imate srbenje, koprivnico, hripavost, težave z dihanjem, težave pri požiranju ali kakršne koli otekanje rok, obraza ali usta med uporabo ertapenema.

ertapenem se običajno pomeša z lidokainom (Xylocaine®). Ne injicirajte ertapenema v mišico, če ste imeli alergijsko reakcijo na lidokain.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Previdnostni ukrepi Med uporabo ertapenema

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Nosečnost Kategorija B Ni dokazano tveganje pri ljudeh

ertapenem neželeni učinki

ertapenem

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Okužbe ledvic ciprofloksacin, Augmentin, cefaleksin, levakin, levofloksacin

Intraabdominalna okužba ciprofloksacin, metronidazol, klindamicin, flagil, ceftriakson

Okužba Profilaksa ciprofloksacin, Bactrim, sulfametoksazol / trimetoprim, Bactrim DS, Septra

Pljučnica ciprofloksacin, amoksicilin, doksiciklin, azitromicin, metronidazol, Augmentin