faktor xiii (intravenska pot)

FAK-tor THIR-teen

V ZDA

Razpoložljivi odmerki

Terapevtski razred: Hemostatik

Injekcija faktorja XIII se uporablja za preprečevanje krvavitev pri bolnikih s prirojenim pomanjkanjem faktorja XIII.

Faktor XIII je protein, ki se naravno proizvaja v telesu. Corifact ™ ali Tretten® je protein, izdelan iz človeka, ki se proizvaja za ponovitev naravno prisotnega faktorja XIII v telesu. Uporablja se za prekinitev krvavitve s pomočjo krvnega obtoka.

faktor xiii človeka mora dajati samo pod nadzorom zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca ali pod njegovim nadzorom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za faktor xiii človeka je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na faktor xiii človeka ali katerokoli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost injekcije Faktorja XIII pri otrocih.

Ustrezne raziskave niso bile opravljene na razmerju med starostjo in učinki injekcije faktorja XIII v geriatrično populacijo. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko prejemate faktor xiii za ljudi, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba faktorja xiii človeka s katerokoli od naslednjih zdravil običajno ni priporočljiva, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo faktorja xiii človeka. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Zdravnik ali drug usposobljeni zdravstveni delavec vam bo dal faktor xiii človeka. faktor xiii človeka se daje skozi iglo, nameščeno v eno od vaših žil.

faktor xiii človeka se običajno daje približno enkrat na mesec, odvisno od vaših nedavnih rezultatov krvnega testa.

faktor xiii človek prihaja z navodilom za paciente. Zelo pomembno je, da berete in razumete te informacije. Posvetujte se s svojim zdravnikom o vsem, česar ne razumete.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik pozorno spremlja vas ali vašega otroka, medtem ko prejemate faktor xiii človeka, da se prepričate, ali deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

faktor xiii lahko človek povzroči resne vrste alergijskih reakcij, vključno z anafilaksijo. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Obvestite svojega zdravnika ali medicinsko sestro takoj, če imate vi ali vaš otrok kašelj, težave s požiranjem, omotico, hiter srčni utrip, omotico ali omedlevico, težave z dihanjem, stiskanje v prsnem košu, otekanje obraza, rok, jezika ali grla, zvišana telesna temperatura , mrzlica, izcedek iz nosu ali kihanje, srbenje ali koprivnica ali blodnost ali slabost po prejemu zdravila.

faktor xiii ljudje lahko povečajo vašo verjetnost, da imajo težave z strjevanjem krvi. Obvestite svojega zdravnika takoj, če imate ali vaš otrok nenadno ali hudo glavobol, težave z vidom ali govori, bolečine v prsnem košu, kratko sapo ali otrplost ali šibkost, medtem ko prejemate faktor xiii človeka.

Corifact ™ je izdelan iz človeške krvi. Nekateri izdelki iz človeške krvi so ljudem, ki so jih prejeli, prenašali določene viruse, čeprav je tveganje nizko. Človeški darovalci in darovana krv so preizkušeni na viruse, da bi zmanjšali tveganje prenosa. O tem tveganju se pogovorite s svojim zdravnikom, če vas to zadeva.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.