menije kalorij za hitro prehrano, ki ne spreminjajo navad

Robert Preidt

HealthDay Reporter

PONEDELJEK, 2. novembra 2015 (HealthDay News) – Kalorijevo označevanje na menijih je malo vplivalo na število kalorij, ki jih uživajo ljudje, ki jedo v restavracijah za hitro prehrano v New Yorku, kaže nova študija.

Ugotovitve kažejo, da samo informacije o menjalnem kaloriju niso dovolj za zmanjšanje stopnje debelosti, so povedali raziskovalci NYU Langone Medical Center.

Leta 2008 je New York City naročil gostinske restavracije, da strankam ponudi količino kalorij v menijih.

Raziskovalci so analizirali predmete, ki jih je kupilo skoraj 7 700 ljudi, ki so jedli v restavracijah McDonald’s, Burger King, KFC in Wendy v New Yorku in bližnjih mestih New Jersey med januarjem 2013 in junijem 2014.

Te podatke so primerjale z rezultatom raziskave več kot 1.000 restavracij za hitro prehrano, ki so bile izvedene šele po uvedbi politike New Yorka.

Potrošnja kalorij v raziskavi 2013-14 je v povprečju znašala med 804 in 839 na obrok v restavracijah s številom kalorij in med 802 in 857 na obrok v restavracijah brez števila kalorij.

V raziskavi leta 2008 je bila poraba kalorij 783 na obrok v restavracijah s številom kalorij in 756 na obrok v restavracijah brez števila kalorij.

Študija je objavljena v novembrski številki revije Health Affairs.

“Naša raziskava kaže, da označevanje menijev, zlasti restavracij s hitro prehrano, ne bo vodilo k trajnemu zmanjšanju porabljenih kalorij,” je povedal Brian Elbel, višji raziskovalec na oddelku za zdravstveno varstvo prebivalstva v New Yangonskem medicinskem centru Langone , je dejal v sporočilu za javnost Langone.

Ugotovitve bi lahko zagotovile zgodnjo navedbo morebitnega vpliva etiketiranja na nacionalni ravni, ki naj bi bil uveden decembra 2016 v skladu z Zakonom o cenovno dostopni oskrbi.

Medtem ko menijsko kalorično označevanje sama po sebi lahko malo vpliva na epidemijo v zvezi z debelostjo v državi, bi lahko bila učinkovita, kadar jo uporabljate z drugimi ukrepi, kot so tržni predpisi ali subvencioniranje cen za zdravo hrano, je predlagal Elbel.

Kalorijeve oznake lahko še vedno delajo v restavracijah s hitro prehrano, družinskimi restavracijami ali pri določenih skupinah ljudi, ki imajo večjo potrebnost kot večina, da porabijo manj kalorij in jesti bolj zdravo. Morali bomo počakati in videti, da spremlja in analizira vpliv politik, “je dejal.

IZVOR: Medicinski center NYU Langone, novica, 2. november 2015

zdrave, okusne recepte in revije Eating Well.

Med vadbo morate šteti med …