opis epinephrine (injection route) in imena blagovnih znamk

Injekcija epinefrina se uporablja za nujno zdravljenje hudih alergijskih reakcij (vključno z anafilaksijo) na ugrize in žuželke, zdravila, hrano ali druge snovi. Uporablja se tudi za zdravljenje anafilaksije, ki jo povzročijo neznane snovi ali sproži vadba.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ta izdelek je na voljo v naslednjih dozirnih oblikah

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, ki so bile doslej izvedene, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost injekcije adrenalina pri otrocih.

Injekcijo; Rešitev

Podatki o starosti glede na učinke injekcije z epinefrinom pri geriatričnih bolnikih niso na voljo. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo starostno povezano srčno bolezen, ki bi lahko pri bolnikih, ki prejemajo injekcijo epinefrina, potrebna previdnost.

Alergije

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pediatrični

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Geriatric

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Nosečnost

Dojenje

Medsebojno delovanje z zdravili

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Druge interakcije

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Drugi zdravstveni problemi

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Odmerjanje

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Uporabite to zdravilo samo, kot vam je naročil zdravnik. Ne uporabljajte več tega, ga ne uporabljajte pogosteje in ga ne uporabljajte dlje, kot je naročil vaš zdravnik.

Če uporabljate to zdravilo doma, poskrbite, da boste vi ali kateri od vaših družinskih članov natančno razumeli, kako jih boste dali. Povejte svojemu zdravniku, če imate vi ali vaš negovalec hud artritis v rokah. Če imate kakršna koli vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

To zdravilo se injicira v mišico samo v zunanjem stegnu. Ne injicirajte tega zdravila v veno ali v mišico vaše zadnjice. To lahko poveča možnost resnih neželenih učinkov.

To zdravilo vsebuje navodila za bolnike. Previdno preberite in upoštevajte ta navodila. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravilo je na voljo v brizgi za injiciranje in igli, ki vsebuje pravilen odmerek zdravila, ki vam ga je predpisal vaš zdravnik.

To zdravilo je opremljeno s trenerjem za samoregulacijo in posebnimi navodili za trenerje. Bodite prepričani, da najprej vadite s svojim trenerjem za samoregulacijo, preden pride do alergijske nesreče, da se prepričate, ali ste v resničnem primeru nujno pripravljeni uporabiti pravi avtorektor Adrenaclick®, EpiPen® ali EpiPen Jr®. Trener autoinjektorja ima sivo barvo (za EpiPen® ali EpiPen Jr®) ali bež barvo (za Adrenaclick®) in ne vsebuje nobenega zdravila ali igle.

Ne odstranjujte modre varnostne sprostitve (EpiPen® ali EpiPen Jr®) ali sivih končnih pokrovčkov (Adrenaclick®) na samosintežniku, dokler niste pripravljeni za uporabo. Ne postavljajte palca, prstov ali roke oranžne (EpiPen® ali EpiPen Jr®) ali rdečega konca (Adrenaclick®). S tem se izognemo naključnemu injiciranju.

Morda boste morali uporabiti več kot eno injekcijo, če se po prvi strelici ne pojavi boljša alergijska reakcija. Če je za 1 reakcijo potrebno več kot 2 injekcije, jih je treba dajati le pod zdravniškim nadzorom

Skladiščenje

V kolikor imate resno alergijsko reakcijo, morate to zdravilo vedno nositi z njo.

Redno preverjajte komplete za injiciranje in se prepričajte, da tekočina ni spremenila barve. Tega zdravila ne uporabljajte, če je tekočina spremenila barvo ali če v tekočini obstajajo trdne snovi.

Ne uporabljajte preostalega dela zdravila, ki je v avtoinjektorju. Vrnite autoinjektor, potem ko ga uporabite.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Komplete za injiciranje shranjujte pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Zdravila ne shranjujte v hladilniku ali zamrzovalniku ali v škatlo za rokavice v vašem vozilu.

Autoinjektor hranite v svojem ohišju ali nosilni cevi, da zaščitite pred poškodbami. Vendar ta cev ni vodotesna. Če ga nenamerno spustite, preverite poškodbe ali uhajanje.

Če se vaši simptomi ne izboljšajo ali če se poslabšajo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Anafilaksa je smrtno nevarna reakcija in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom ali čimprej pojdite v nujno sobo, tudi če se počutite bolje po uporabi tega zdravila.

To zdravilo lahko vpliva na ravni sladkorja v krvi. Če opazite spremembo rezultatov testov krvi ali urina v urinu ali če imate kakšna vprašanja, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ne injicirajte tega zdravila v svoje roke ali noge. V rokah in nogah je že manj krvnega pretoka, zato bi lahko epinefrin poslabšal in povzročil poškodbe teh tkiv. Če pomotoma injicirate epinefrin v svoje roke ali noge, se posvetujte s svojim zdravnikom ali takoj pojdite v nujno sobo v bolnišnici.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.