opis epoprostenola (intravenske poti) in blagovne znamke

Epoprostenolna injekcija se uporablja za zdravljenje simptomov primarne pljučne hipertenzije in pljučne hipertenzije pri bolnikih, ki so že bili zdravljeni z drugimi zdravili, ki niso dobro delovala. Pljučna hipertenzija je visok krvni tlak, ki se pojavi v glavni arteriji, ki prenaša kri iz desne strani srca (ventrikula) v pljuča. Ko manjše krvne žile v pljučih postanejo bolj odporne na krvni obtok, mora desni delati močneje, da črpajo dovolj krvi skozi pljuča.

Epoprostenol spada v skupino zdravil, imenovanih prostaglandini. Prostaglandini se naravno pojavljajo v telesu in so vključeni v številne biološke funkcije. Epoprostenol deluje tako, da sprošča krvne žile in poveča količino krvi v pljučih, s čimer zmanjša delovno obremenitev srca.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ta izdelek je na voljo v naslednjih dozirnih oblikah

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Prašek za rešitev

Ustrezne študije o starostni povezavi niso bile izvedene zaradi učinkov injekcije epoprostenola pri pediatrični populaciji. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Alergije

Ustrezne študije, ki so bile doslej izvedene, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejile uporabnost injekcije epoprostenola pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo težave z jetri, ledvicami ali srcem, povezane s starostjo, kar lahko zahteva prilagoditev odmerka pri bolnikih, ki prejemajo epoprostenolno injekcijo.

Pediatrični

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Geriatric

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Nosečnost

Dojenje

Medsebojno delovanje z zdravili

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Druge interakcije

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Drugi zdravstveni problemi

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Odmerjanje

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Zdravnik ali medicinska sestra vas bo naučil ali skrbnika, kako dati to zdravilo. Zdravilo se daje kot infuzija skozi kateter, ki se namesti neposredno v veno. Ne uporabljajte več zdravil, kot vam je predpisal zdravnik.

Vaš zdravnik ali medicinska sestra vas bo naučil, kako pripraviti zdravilo in uporabite črpalko za infundiranje. Epoprostenol mora stalno dajati prenosna črpalka, ki jo upravlja majhen računalnik. Zdravilo bo dostavljeno neposredno v srce skozi kateter, ki bo vstavljen v veno v prsnem košu.

Epoprostenol je treba rekonstituirati samo s sterilnim razredčilom, ki ga dobite s tem zdravilom. Rekonstituiranega zdravila ne smemo mešati z drugimi raztopinami ali zdravili. Za obnovitev dnevne dobave uporabite naslednji postopek

Med uporabo lahko črpalko pri sobni temperaturi daje mešano raztopino do 24 ur, če celotno vialo zmešate z raztopino 5 mililiter. Če uporabljate nižjo koncentracijo, je mešanica dobra samo 12 ur. Zaščitite raztopino pred sončno svetlobo.

Če imate kakršnekoli težave z infuzijsko črpalko, se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda boste dobili drugo infuzijsko črpalko, če bo prva črpalka prenehala delovati. Prepričajte se, da imate vedno dostop do te črpalke kot varnostne kopije.

To zdravilo boste morali nadaljevati že dalj časa, morda že več let. Pogovorite se s svojim zdravnikom, če imate kakršnekoli pomisleke glede tega.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od koncentracije rekonstituiranega zdravila in hitrosti, s katero infuzijska črpalka daje zdravilo.

Oglejte si tekočino v viali (stekleni posodi). Če ima tekočina trdne delce ali pike v njej ali če je tekočina spremenila barvo, ne uporabljajte viale.

Missed Dose

Za vbrizgavanje zdravila Flolan® uporabite samo pripomočke, ki so priloženi kompletu zdravila. Mešano zdravilo je treba injicirati z uporabo priložene infuzijske cevi, ki ima filter za odstranitev trdnih delcev ali pepelov (npr. Steklenih delcev) v tekočini.

Skladiščenje

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Pokličite svojega zdravnika ali farmacevta za navodila.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Vialo zdravila shranjujte v originalni ovojnini pri sobni temperaturi. Hranite karton pred toploto, vlago in direktno svetlobo. Ne zamrzujte.

Mešano raztopino shranite v hladilniku 5 dni, proč od neposredne svetlobe. Zdravilo shranjujte nedosegljivo. Vsako zdravilo, ki je bilo zamrznjeno, je treba zavreči. Mešane raztopine lahko shranite pri sobni temperaturi (do 25 stopinj C) za največ 48 ur. Mešano raztopino zavrzite, če jo hranite v hladilniku več kot 5 dni ali pri sobni temperaturi več kot 48 ur.

Ne uporabljajte injekcijskih brizg in igel. Uporabite injekcijske brizge in iglice v zaboj za enkratno uporabo, ki je odporna proti prebadanju, ali jih odložite po navodilih vašega zdravnika.

Pomembno je, da vaš zdravnik preveri svoj napredek na rednih obiskih. To bo vašemu zdravniku omogočilo, da se prepriča, ali zdravilo pravilno deluje in da po potrebi spremenite odmerek.

Poročajte o kakršnihkoli znakih okužbe ali reakcije na mestu katetra takoj po svojem zdravniku. Če se pojavi nenadna zvišana telesna temperatura, se čimprej obrnite na svojega zdravnika.

Pripravite to zdravilo natančno po navodilih. Ko mešate raztopino, ne dodajte ničesar ali ne uporabljajte nadomestkov.

To zdravilo lahko povzroči zmanjšanje krvnega tlaka, kar lahko povzroči omotico, omotico ali omedlevico.

Ne nenadoma prenehajte uporabljati tega zdravila. Ustavitev ali sprememba odmerka tega zdravila nenadoma lahko povzroči simptome svojega stanja in je lahko nevarna. Preden prekinete ali spremenite odmerek, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravnik vam bo morda želel nositi zdravstveno kartico, ki navaja, da uporabljate to zdravilo.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.