povzročajo okoljske alergije

Cvetni prah

Kalup

Genetski in okoljski dejavniki lahko prispevajo k razvoju alergij. Alergijski rinitis (senena vročina) in astma sproži izpostavljenost alergenom v zraku. Viri alergenov vključujejo polnila, drobovje, pršice iz hišnih prašičev, plesni, ščurki in glodalci.

Vsako pomlad, poletje in jesen rastline sproščajo drobne pelodne zrne, da gnojajo druge rastline iste vrste.

Drugi notranji alergeni

Ljudje z alergijskim rinitisom ali astme, ki jih opleta cvetni prah, imajo simptome le za obdobje ali sezono, ko so zrna cvetnega prahu, katerim so alergične, v zraku. Na primer, v večini predelov Združenih držav Amerike je spomladi prisoten cvetni prah. Alergijski rinitis, ki ga povzroča cvetni prah, imenovan tudi “sezonski alergijski rinitis”, prizadene približno 7 odstotkov odraslih in 9 odstotkov otrok v Združenih državah Amerike. Vendar pa niso vsi sezonski simptomi zaradi cvetnega prahu. Rhinovirus, vzrok navadnega prehlada, povzroči zamašene nosove in sproži napad astme v jeseni in spomladi. Ni vedno težko ugotoviti, ali je vzrok teh simptomov alergija ali navadna prehlada, čeprav lahko nekateri sledi pomagata razkriti dve naravi. Na primer, vročina kaže na mraz in ne na alergijo, simptomi, ki trajajo več kot dva tedna, kažejo na alergije in ne na mraz. Če želite izvedeti več, glej Ali je hladna ali alergija? (PDF).

Večina pigmentov, ki povzročajo alergijske reakcije, prihajajo iz dreves, plevelov in trav. Te rastline naredijo mala, lahka in suha cvetni prah, ki jih nosi veter. Med severnoameriškimi rastlinami so trava najpogostejši vzrok alergije. Ragweed je glavni krivec med plevelom, vendar drugi pomembni viri cvetnega plevelija vključujejo čebele, pigweed, jagnječje četrtine in smrekovce. Določene vrste dreves, vključno z breza, cedrom in hrastom, proizvajajo tudi zelo alergenskega cvetnega prahu. Rastline, ki jih oprašujejo s pomočjo insektov, kot so vrtnice in okrasne cvetoče drevesice, kot so češnje in hruške, navadno ne povzročajo alergijskega rinitisa ali astme.

Številčenje cvetnega prahu, ki ga pogosto poročajo lokalne vremenske oddaje ali alergijske spletne strani, je merilo, koliko cvetnega prahu je v zraku. Število cvetnega prahu je ponavadi najvišje zgodaj zjutraj v toplih, suhih, vetrovnih dneh in najnižjih v hladnih, mokrih obdobjih. Čeprav število peloda odraža zadnjih 24 ur, so koristne kot splošno vodilo pri tem, kdaj je pametno ostati v zaprtih prostorih z zaprtimi okni, da bi se izognili stiku z določenim cvetnim prahom.

Če želite izvedeti več o številu peloda na določenem območju, obiščite spletno stran Nacionalnega urada za Allergy American Academy of Alergy, Astma in imunologija.

Kalupi se najdejo v zaprtih prostorih in na prostem. Zunanji plesni nosijo vetrovi, kot so poleni. Obstaja veliko različnih oblik plesni, vendar le nekateri zdijo, da povzročajo zdravstvene težave. Visoke ravni kalupa Alternaria so bile povezane s hudo astmo v poznem poletju na zgornjem Srednjem zahodu Združenih držav. Aspergillus, druga vrsta plesni, je povezan s hudo in kronično obliko astme.

Notranji plesni lahko povzročijo alergijo in druge zdravstvene učinke. Nekateri ljudje poročajo, da se ne počutijo dobro, ko živijo v plesni ali vlažni okolici, tudi če nimajo alergij. Vendar pa je bilo malo raziskav, ki preučujejo zdravstvene učinke notranjih kalupov.

Alergijski rinitis in astmo lahko sproži tudi izpostavljenost hišnemu prahu, na primer med gospodinjskimi opravili, kot je sesanje ali pometanje. Prah je mešanica snovi in ​​lahko vsebuje alergene iz pršic, hišnih prašičev, plesni, ščurkov in glodalcev. Alergija bubašga in miši je pogosta pri nizkih dohodkih, mestnih območjih in so ključni vzroki bolezni, povezani z astmo med otroki, kot je razvidno iz raziskav, ki jih financira vlada. Na primer, leta 1997 so znanstveniki, ki so podprli zdravje, poročali, da je kombinacija alergije s ščurki in izpostavljenost žuželkam pomemben vzrok bolezni, povezanih z astmo, in hospitalizacij med otroki znotraj mesta.

Medtem ko izpostavljenost živali, kot so mačke in psi, lahko povzroči simptome alergijskega rinitisa in astme pri občutljivih ljudeh, ima izpostavljenost v zgodnjem življenju lahko zaščitni učinek. Znanstveniki, ki jih financira vlada, so ugotovili, da lahko izpostavljenost prahu domov s psom ščiti pred alergijami in astmo.

 –