vodnik za endokarditis – vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

Kaj je to?

Endokarditis, imenovan tudi infektivni endokarditis, je okužba in vnetje srčnih ventilov in notranja obloga srčnih komor, ki se imenuje endokardij. Endokarditis se pojavi, ko nalezljivi organizmi, kot so bakterije ali glive, vstopijo v krvni obtok in se naselijo v srce. V večini primerov so ti organizmi streptokoki (“strep”), stafilokoki (“staph”) ali vrste bakterij, ki običajno živijo na telesnih površinah .; Okuževalni organizem vstopi v krvni obtok skozi prekinitev kože zaradi kožne motnje ali poškodb, zdravniškega ali zobozdravstvenega postopka ali kože, zlasti med intravenoznimi uporabniki drog .; Odvisno od agresivnosti (virulence) okužbenih kalčkov je lahko poškodba srca, ki jo povzroča endokarditis, hitra in huda (akutni endokarditis) ali počasnejši in manj dramatični (subakutni endokarditis); Akutni endokarditis – Akutni endokarditis se najpogosteje pojavi, ko agresivna vrsta kožnih bakterij, zlasti stafilokok, vstopi v krvni obtok in napade srčni ventil. Običajno je bil prizadet srčni ventil že običajen. Ko Staph bakterije začnejo razmnoževati v srcu, lahko v krvni obtok pošljejo majhne gruče bakterij, imenovane septične embolije. Septična embolija vstopi v druge organe, zlasti v ledvice, pljuča in možgane. Intravenozni uporabniki (IV) uživajo drog z zelo velikim tveganjem akutnega endokarditisa, saj številne igelne punkture dajejo agresivnim bakterijam staph veliko možnosti za vstop v krv skozi poškodovano kožo. Umazana drogerija povečuje tveganje. Če je nezdravljen, je ta oblika endokarditisa smrtna v manj kot šestih tednih .; Subakutni endokarditis – Ta oblika endokarditisa najpogosteje povzroča ena od skupine streptokokov viridanov (Streptococcus sanguis, mutans, mitis ali milleri), ki običajno živijo v ustih in žrelu. Streptococcus bovis ali Streptococcus equinus lahko povzroči tudi subakutni endokarditis, običajno pri bolnikih, ki imajo težave s prebavili, kot je divertikulitis ali rak debelega črevesa. Subakutni endokarditis kaže, da so nenormalni srčni ventili, kot so zoženi ali zapušeni srčni ventili. Subakutni bakterijski endokarditis pogosto povzroča nespecifične simptome, ki lahko trajajo več tednov pred diagnozo.

Simptomi

Simptomi akutnega endokarditisa vključujejo; Visoka vročina; Bolečina v prsnem košu; Zasoplost; Kašelj; Ekstremna utrujenost

Diagnoza

Vaš zdravnik bo pregledal vašo zdravstveno anamnezo s posebnim poudarkom na morebitnih dejavnikih tveganja za endokarditis, vključno s prirojeno boleznijo srca, revmatično zvišano telesno temperaturo, umetnim srčnim ventilom ali srčnim spodbujevalnikom, zgodovino uporabe drog IV in zgodovino kroničnih bolezni. Vaš zdravnik bo tudi vprašal, ali so vam kdaj povedali, da imate srčni murmur in ali ste imeli kakšen nedavni medicinski ali zobozdravstveni postopek, pri katerem bi lahko bakterije imele priložnost za celoten krvni obtok (zobozdravniško kirurgijo, periodontalni kirurgiji, profesionalno čiščenje zob , bronhoskopija, določeni diagnostični testi geniturnega trakta, kolonoskopija).

Kako dolgo traja?

Simptomi akutnega endokarditisa se ponavadi začnejo nenadno in se hitro poslabšajo. To je okužba, ki se lahko dramatično razvije v nekaj dneh. Subakutni endokarditis se razvije počasneje, njegovi milejši simptomi pa so lahko prisotni v tednih ali mesecih, preden se sumi na bolezen.

Kako preprečiti to zdravstveno stanje

Če imate tveganje za endokarditis zaradi poškodovanega srčnega ventila ali drugega zdravstvenega problema, povejte svojemu zdravniku in zobozdravniku. Da bi preprečili endokarditis, lahko vaš zdravnik in zobozdravnik predpišejo antibiotike, preden imate kakšen medicinski ali zobozdravstveni postopek, v katerem imajo bakterije možnost, da vstopijo v vašo kri. To se imenuje profilaktični antibiotiki.

Kako zdraviti to zdravstveno stanje

Kadar endokarditis povzroči bakterijska okužba, se običajno zdravi s štirimi do šestimi tedni antibiotikov. Vrsta antibiotika in trajanje zdravljenja sta odvisna od rezultatov krvnih kultur. Zdravljenje z antibiotiki se daje intravensko (skozi veno). Zdravljenje se skoraj vedno začne, ko ste v bolnišnici. Ko zdravnik ugotovi, da je varen, ga lahko odvedete domov, da zaključite pot intravenoznih antibiotikov.

Kdaj obiskati zdravnika

Pokličite svojega zdravnika, kadar se pojavijo simptomi akutnega ali subakutnega endokarditisa, še posebej, če imate v preteklosti poškodbe srčnega ventila, znan srčni šum ali implantirano napravo v srcu (umetni ventil ali žica za spodbujevalnike).

Prognoza

S hitro diagnosticiranjem in ustrezno medicinsko oskrbo se več kot 90% bolnikov z bakterijskim endokarditisom izterja. Tisti, katerih endokarditis vpliva na desno stran srca, imajo običajno boljše izglede od tistih z leve strani. V primerih, ko je endokarditis povzročena z glivicami, je napoved ponavadi slabši kot pri bakterijskem endokarditisu.